מטופלים נפוצים
כל שנה מגיעים אלנו אלפי חיות בר אשר נפגעות מגורמים שונים. ברוב הפעמים אנו צופים במקרים אשר חוזרים על עצמם, חיות אשר נפגעות מאותם גורמים. בדרך זו אנו מצליחים ללמוד טוב יותר על אופן הטיפול במקרים ספציפיים. הנה אוסף קטן של החיות והמקרים הנפוצים בבית החולים לחיות בר.
כתוצאה מהצטמצמות בתי גידול, הצבאים הארץ ישראלים נדחקים גם אל מרחבי המחיה העירוניים יותר, מנסים להסתגל לכבישים מהירים וגדרות. אנו מקבלים לבית החולים עשרות מקרים בשנה, של צבאים אשר מגיעים אלינו לאחר שנפגעו מרכב. אנו מעריכים שלכל צבי שמצליח לשרוד מקרה דריסה, ישנם עוד עשרות שלא זכו להיות ברי מזל כמוהו. הצבאים הינם בעלי חיים רגישים ביותר, הטיפול בהם הינו מהקשים שאנו נתקלים בו בבית החולים. לצערנו חלק רב מהצבאים המגיעים אלינו לאחר שנדרסו סובלים משברים שאין באפשרותנו להציל. אוכלוסיית הצבאים בארץ הולכת ומצטמצמת כתוצאה מהרס בתי הגידול, ציד לא חוקי, דריסות, תקיפות של כלבים משוטטים ואיסוף עופרים ע"י מטיילים.
עשרות אם לא מאות קיפודים מגיעים אלינו מדי שנה כאשר סובלים ממחלת הגרב (סקביאס). מחלה זו נגרמת לאחר הדבקות בטפיל (Sarcoptes scabiei). הטפיל אשר שוכן מתחת לעור, גורם ללקויות עוריות. אצל קיפודים ניתן להבחין בקשקשת חמורה, גידולים עוריים (קרסטים) המזכירים אבן, נשירה של קוצים ופצעים. בשלבים המתקדמים של המחלה הגידוליים העוריים חוסמים את ראייתו של הקיפוד, הפצעים גורמים לדלקות בעור ולאט לאט הקיפוד מאבד את יכולתו להתמצא בשטח ולמצוא מזון. כמובן שאם המחלה אינה מטופלת היא תגרום לבסוף למוות. הקיפודים הרבים המגיעים אלינו עם סקביאס מקבלים טיפול מותאם המורכב מאנטיפרזיטים, אנטיביוטיקה ותילועים. תהליך ההחלמה עומד על סדר גודל של חודש, עד שאנו מצליחים לנקות את הטפיל לגמרי מגופו של הקיפוד. לעיתים קרובות בעת ההחלמה הקיפוד משיל את כל הקוצים שלו וגם לאחר שהוא הבריא לגמרי מהמחלה, הוא נשאר אצלנו לאשפוז לעוד תקופה ארוכה עד שכל הקוצים שלו גדלים בחזרה. (השבה של קיפוד ללא קוצים לטבע, יכולה להקטין לו בהרבה את יכולת שרידותו).
מדי שנה, בעיקר בחודשי הסתיו והחורף נודדים אל ארץ ישראל אלפי שקנאים מצויים (Pelecanus onocrotalus) אשר עושים את דרכם מאירופה לאפריקה. כתוצאה מהצטמצמות בתי גידול ומקורות מזון, להקות שקנאים רבות נוחתות על בריכות דגים חקלאיות במטרה למצוא מזון. דבר זה גורם לחקלאים רבים לנסות להבריח את השקנאים בעזרת ירי (לא חוקי). שקנאים רבים מגיעים לבית החולים כאשר נושאים בגופם כדוריות ירי. במקרים אחדים הם מצליחים לצאת ללא נזק, אך לרוב הירי גורם לשברים חמורים, פציעות ואף הרעלות עופרת. בתמונה ניתן לראות צילום רנטגן של שקנאי אשר הגיע לבית חולים עם 110 כדוריות ירי בגופו! השקנאי סבל מהרעלת עופרת חמורה, אך לשמחתנו לאחר אשפוז ארוך הצלחנו להשיבו בחזרה לטבע.
בוטוליזם זוהי הרעלה אשר נגרמת מרעלנים אותם מפריש החיידק קלוסטרידיום בוטולינום (Clostridium botulinum). הרעלן גורם לשיבוש במערכת העצבים ובא לידי ביטוי אצל שחפים בשיתוק של הגפיים, ובמצבים מתקדמים גם לשיתוק נשימתי הגורם למוות. השחפים אשר אוכלים ממקורות מזון רבים, נדבקים ברעלן ע"י צריכת מזון המכיל את הרעלנים. הם מגיעים אלינו ללא יכולת תזוזה כאשר הכנפיים והרגליים שלהם משותקים לגמרי. בעזרת טיפול תומך הכולל עירוי נוזלים, ויטמינים והאכלות אנו מצליחים לאושש אותם עד להחלמה מלאה.
עופות דורסים אוהבים מאוד לנוח ולתצפת על הנוף ממקומות גבוהים. עמודי החשמל מהווים בשבילם אזור מנוחה אידיאלי. לצערם הרב נשקפת להם סכנה גדולה מאוד, בעמידה על קווי מתח גבוהים ותנועה אחת לא נכונה הם יכולים להתחשמל. במקרים הטובים, כאשר הם שורדים את ההתחשמלות נגרם להם נזק חמור מאוד לגפיים. מהר מאוד מתחיל תהליך של נמק בגפיים אשר נגעו בקו המתח ויצרו את סגירת המעגל. לרוב מדובר בכנף ורגל נגדיים. הנמק מתפשט מהר מאוד וגורם לנזק בלתי הפיך. דורסים רבים, גם כאלה הנמצאים בסכנת הכחדה נפגעים מדי שנה מהתחשמלויות, רבים מהם לא מצליחים לשרוד ולהגיע אלינו לטיפול. בשנים האחרונות בשיתוף פעולה עם רשות הטבע והגנים, חברת החשמל החלה למגן קווי מתח גבוהים. במידה ונתקלתם במקרה התחשמלות אנא צרו קשר עם מוקד הסביבה במספר *6911 בכדי למנוע מקרים דומים נוספים.
צבים ודריסות
צבי יבשה רבים מוצאים את עצמם בשנים האחרונות מתמודדים עם חציה של כבישים על מנת להגיע ממקום אחד לשני. רבים מהם לא מהירים מספיק בשביל להגיב ולברוח ממכונית נוסעת. הרבה מהצבים המגיעים אלינו לבית החולים סובלים משברי שריון וגפיים אשר נגרמו להם מדריסה. תהליך ההחלמה של צבים ואיחוי השריון הינו תהליך די ארוך שכן המטבוליזם שלהם די איטי. חלק מהם מבלים חודשים רבים באשפוז עד שניתן להשיבם בחזרה לטבע.
עופות מים וקרסי דיג
עופות מים ואף צבי ביצה רבים מגיעים אלינו לאחר שנתפסו בקרסי דיג. דבר זה נגרם ע"י דייגים שלא מפנים את החכות והקרסים לאחר הדייג. הקרסים יכולים לגרום לנזקים חמורים בושט והקיבה. תהליך ההוצאה שלהם הינו מסוכן מאוד ודורש דיוק רב. אנא מכם, לאחר שסיימתם לדוג, פנו את הקרסים והחכות ובכך תמנעו סבל מיותר של חיות הבר!